Sposoby na przechowywanie akcesoriów kuchennych

Dodano: piątek, 09 listopada 2018 12:21
Sposoby na przechowywanie akcesoriów kuchennych

Często zdarza się, że w kuchni trudno utrzymać akcesoria w odpowiednim porządku. Zazwyczaj duże garnki i ich przykrywki, zastawa, sztućce, przyprawy itd. upychamy w wolnych miejscach. W jaki sposób przechowywać niezbędne sprzęty oraz akcesoria kuchenne, żeby zachować czystość i funkcjonalność przestrzeni?

W dobrze zorganizowanej kuchni wszystko powinno być zawsze pod ręką - co nie oznacza, że na wierzchu.

Powstaje pytanie, jak dobrze zorganizować strefę przechowywania i przygotowywania posiłków w kuchni, by sprzyjała ona pracy? Kluczem jest wcześniejsze przemyślenie tego: czego, jak często i na którym etapie potrzebujemy.

- Drugą kwestią jest optymalny dobór wyposażenia kuchennej zabudowy, czyli wybranie odpowiednich akcesoriów meblowych.

- Zastosowanie w szafkach dolnych, górnych, rogowych a nawet wysokich, wysuwanych mechanizmów - carg i szuflad, pozwala przystosować kuchnię do potrzeb konkretnych użytkowników. Ułatwić dostęp i zachować porządek wśród zapasów i zastawy - wyjaśnia Damian Rybak, ekspert ds. produktu firmy REJS, polskiego producenta akcesoriów meblowych.

PRZECHOWYWANIE W ORGANIZERACH DO SZUFLAD

Zacznijmy od rzeczy najdrobniejszych, np. od przypraw. Zamiast przesypywać zioła do przypadkowych, nieforemnych puszek i pudełek lub trzymać je w otwartych torebeczkach, znacznie lepiej przechowywać je w szklanych, szczelnie zamykanych słoiczkach.

Odpowiednio wyeksponowane, umieszczone w organizatorze w płytkiej szufladzie (bez możliwości przesuwania się) pozwolą szybko znaleźć potrzebną w danej chwili przyprawę i zagwarantują jej świeżość.

Organizatory na przyprawy do szuflad Comfort Box uniemożliwiają mieszanie się i przesuwanie słoiczków z ziołami, a jednocześnie odpowiednio je eksponują.

- Korzystając z wykonanych z tworzywa, dostępnych w różnych rozmiarach organizatorów do szuflad marki REJS można uporządkować również inne produkty, np. sztućce i niewielkie narzędzia kuchenne - korkociąg, nóż do pizzy itp.

- Wszystkie drobne i lubiące bałagan akcesoria znajdą swoje miejsce. Oferta obejmuje również inne systemy organizacji i uchwyty m.in. na talerze. Za ich pomocą można bez trudu bezpiecznie i wygodnie przenieść zastawę do jadalni - dodaje Damian Rybak.

SYSTEM WYSUWNE W SZAFKACH KUCHENNYCH

A co z produktami dużymi gabarytowo, a do tego często niewymiarowymi - garnkami, brytfannami, patelniami itp.? Najwygodniej umieścić je w pojemnych szafkach podblatowych. Systemy wysuwne, takie jak szuflady czy carga, pozwolą na szybki i łatwy do nich dostęp.

- Aby optymalnie wykorzystać miejsce, warto dostosować wymiary szuflady do przedmiotów, które chcemy w niech przechowywać.

- W przypadku patelni sprawdzą się modele o wysokości 54 lub 86 mm, zaś garnków - 164 lub 204 mm. REJS proponuje różne rozwiązania - szuflady Comfort Box, wyróżniające się cienkimi boczkami Slim Box i wykonane z drutu, ażurowe szuflady z linii Variant. - wyjaśnia Damian Rybak.

Dobrym miejscem do przechowywania dużych sprzętów i naczyń są też szafki rogowe. Pod warunkiem jednak, że i tu zatroszczymy się o montaż systemów wysuwnych.

Znakomicie sprawdzą się kornery marki REJS, np. Corner Front i Corner Comfort. Warto też zwrócić uwagę na Corner Optima.

Relingi i sam kształt półek tego systemu są delikatnie zaokrąglone w poszczególnych punktach, tak by zmieścić na nich jeszcze więcej rzeczy, które mają owalny lub okrągły kształt.

Dwupoziomowy system Corner Optima tworzą dwie, wysuwane niezależnie od siebie półki o odpowiednio wyprofilowanych rantach.

Źródło i zdjęcia: REJS